Starter

Het starten van je eigen bedrijf

Het starten van je eigen bedrijf is een spannend en uitdagend. Dat is niet meer dan logisch, want het vormt immers de (financiële) basis van je toekomst. Echter, naast het hebben van een goed idee en de passie om het uit te voeren, komt er veel kijken bij het oprichten van een eigen onderneming.

Van het kiezen van de juiste rechtsvorm tot het voldoen aan wettelijke verplichtingen en het opzetten van een betrouwbare boekhouding, elk detail is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Wij helpen jou graag op weg met jouw ondernemersavontuur met een sterke basis. Samen maken we jouw zakelijke droom werkelijkheid!

NEEM CONTACT OP

Stap 1:

 

Schrijf een ondernemersplan

Een ondernemingsplan is een gedetailleerd document waarin je stap voor stap alle onderdelen van je eigen bedrijf beschrijft. Dit plan helpt je om grip te krijgen op je onderneming en de uitdagingen te overzien die je kunt tegenkomen bij het starten van je bedrijf.

Stappen voor het maken van een effectief ondernemingsplan:

 1. Marktonderzoek: Analyseer je doelgroep en concurrenten om je marktpositie te bepalen.
 2. Bedrijfsstrategie: Formuleer je missie, visie en strategische doelen.
 3. Financiële planning: Schrijf een gedetailleerd financieel plan om de haalbaarheid van je ideeën te toetsen.
 4. Operationele plannen: Beschrijf de dagelijkse werking van je bedrijf, inclusief productie, logistiek en personeel.

Stap 2:

 

Inschrijven bij de KvK

Als je een eigen bedrijf start, is het verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Deze inschrijving moet plaatsvinden binnen één week na de startdatum van je onderneming. 

Volg deze stappen om je inschrijving soepel te laten verlopen:

 1. Bepaal de rechtsvorm van je bedrijf: Voordat je je inschrijft, moet je de juiste rechtsvorm kiezen die past bij jouw bedrijfsactiviteiten, wij helpen je daarbij graag!
 2. Vul het online inschrijfformulier in: Ga naar de website van de KVK en vul het benodigde formulier in om je bedrijf aan te melden. 
 3. Bezoek de KVK-locatie: Na het online aanmelden, is het vaak noodzakelijk om persoonlijk langs te gaan bij een KVK-kantoor bij jou in de buurt voor een definitieve bevestiging

Stap 3:

 

Verzekeringen afsluiten en een zakelijke bankrekening openen

Wanneer je een nieuw bedrijf start, is het essentieel om goed verzekerd te zijn. Je kunt je verzekeren tegen zowel lichamelijke als materiële ongelukken.

Veel startende ondernemers kiezen voor de volgende verzekeringen:

 • Bedrijfsverzekering: Beschermt je bedrijf tegen verschillende risico's.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: Dekt schadeclaims van derden.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Zorgt voor een inkomen bij ziekte of ongeval.
 • Rechtsbijstandverzekering: Biedt juridische hulp bij geschillen.


Open een zakelijke bankrekening

Naast de juiste verzekeringen, is het openen van een zakelijke bankrekening een belangrijke stap. Een zakelijke rekening helpt je om privé- en bedrijfsfinanciën gescheiden te houden, wat overzicht en professionaliteit biedt.

Stap 4:

 

Het opzetten en bijhouden van je administratie

Het opzetten en bijhouden van je administratie is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Een goed georganiseerde administratie helpt je om inzicht te krijgen in je financiën en zorgt ervoor dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.

Bij het opzetten van je administratie moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals:

 • Omzetbelastingaangifte: Zorg ervoor dat je regelmatig en correct je BTW-aangifte doet om boetes te voorkomen. 
 • Loonadministratie: Voor bedrijven met personeel is een nauwkeurige loonadministratie essentieel voor het uitbetalen van salarissen en het voldoen aan belastingverplichtingen.

Een goed opgezette administratie is de ruggengraat van een succesvol bedrijf, wij ontzorgen je daar graag mee.

NEEM CONTACT OP